Wedstrijden voor jong en oud op snelle ijsbanen!

Schaatscircuit.nl

162 Nederlandse podiumplaatsen en één groot feest bij WWMG2024 in Baselga di Piné

Geplaatst op januari 22, 2024

Geen Lago Palù, maar zeker zulke mooie winterse en gevarieerde omstandigheden en unieke races tijdens de WWMG2024, dat op het laatste moment vanwege de slechte ijsomstandigheden naar de baan van Baselga di Pinè was verhuisd.

Op dinsdag 16 januari werden de 500m en 3km verreden. Werd de 500m ’s morgens vroeg nog in een stramme kou afgelegd, in de loop van de morgen brak de zon door en werd het gedurende de dag steeds lekkerder. Met 33x goud, 20x zilver en 15x brons, was het direct al een zeer succesvolle dag voor de Nederlandse masters.

Op donderdag 18 januari stonden de 1.500m en 5km op het programma. Het begon minder koud deze dag en in de loop van de middag gingen zelfs de jassen uit van menig toeschouwer en konden de lange onderbroeken onder de pakken weggelaten worden. De 1.500m werd door de meeste deelnemers als ‘zwaar’ genoemd, waarbij vooral de laatste ronde zelfs bij de stayers een uitdaging werd. De 5km, die ’s middags plaatsvond, was een genot om aan mee te doen, in dit stralende weer en prima omstandigheden. Eén uitslag die we moeten benoemen is die van Joke Wittenberg, die een wereldrecord reed bij de vrouwen L70. Met een tijd van 11:05.66 reed ze de tijd van de Duitse Gertraud Budde, dat sinds de vorige WWMG in Innsbruck op een tijd van 12.08.49 stond, met meer dan een minuut(!) fenomenaal uit de boeken.

Met een totaalopbrengst van 24x goud, 15x zilver en 11x brons, waarbij de prijzen deze dag onder andere werden uitgereikt door President of the Board van de IMGA Sergey Bubka (voormalig wereldkampioen polsstokhoogspringen), wederom een mooie opbrengst.

Op de slotdag, vrijdag 19 januari, stonden de 1.000m en 10km op het programma. Met een meer dan stramme wind beloofde het een zware dag te worden voor de deelnemers (en toeschouwers). Niet te vergelijken met de dag ervoor. Wat moest er hard gewerkt worden om tegen de wind in te boksen. Met de 1.000m was dit al zwaar, laat staan met de 10km. Met aan de ene kant van de baan ‘overleven’ en aan de andere kant even ‘bijkomen’ werden het alsnog fantastisch mooie races. En voor de Nederlandse deelnemers weer een vangst van maar liefst 21x goud, 13x zilver en 10x brons.

In totaal behaalden we met onze Nederlandse masters maar liefst 78x goud, 48x zilver en 36x brons. Hier vind je de totale medaillespiegel.

Heel veel medailles dus voor Nederland, maar bovenal één groot samenzijn, passie en onderlinge verbondenheid van internationale schaatsers. Heel goed verwoord ook in dit artikel geschreven door Carl Mureau, die samen met Jurre Trouw namens de KNSB live aanwezig was op de slotdag van de WWMG. “Indrukwekkend en vooral heel goed om hier eens live bij te zijn geweest om dit zelf te kunnen meemaken”, luidde hun conclusie.

Over vier jaar? Waar de WWMG dan plaatsvindt, dat weten we nog niet. Maar dat er minstens zoveel Nederlandse masters weer voor zullen trainen, is een ding dat zeker is.

De uitslagen per dag en categorie:

Hieronder een heel kleine impressie van de foto’s die Anne Ruyssenaars maakte, met achtereenvolgens Hans van Peperstraten (M70), Eva Riemersma (L40), Maarten Quist (M45), Joke Wittenberg (L70), Nicole Peeters (L30) en Aart van Beuzekom (M55) en het complete Masters Team NL:

 

 

 

ADVERTEERDERS

Dankzij onze adverteerders kunnen wij al deze mooie wedstrijden organiseren. Ook adverteren via onze site en/of nieuwsbrief? Neem contact met ons op via info@schaatscircuit.nl!