Wedstrijden voor jong en oud op snelle ijsbanen!

Schaatscircuit.nl

In memoriam Jaap Bitter

Geplaatst op augustus 4, 2019

Op 87-jarige leeftijd is afgelopen 1 augustus onze schaatsvriend Jaap Bitter overleden. De laatste maanden verbleef hij in een verpleeghuis en ging zijn gezondheid hard achteruit.

Jaap was jarenlang een fervent master in het circuit met mooie prestaties tot op zeer hoge leeftijd. Alhoewel hij op 9 februari 2013 zijn laatste masters-wedstrijd (NK in Deventer) reed, zullen vele masters Jaap nog kennen.

In 1986 en 1997 reed Jaap twee Friese Elfstedentochten. Frans Rietveld was degene die Jaap in 1997 vroeg mee te doen aan een ‘veteranenwedstrijd’ in Italië. Nadien reisden Frans en Jaap door heel Europa. Naast diverse Nederlandse titels wist Jaap twee wereldtitels in de wacht te slepen bij de masters: Alkmaar (2003) en Calgary (2007).

En nog altijd staan er twee wereldrecords op Jaap zijn naam:

  • Op de 500m bij de M75 heeft hij op 23 februari 2007 in Calgary het record gezet op 47.37. Dat dit een uiterst snelle tijd is, blijkt wel uit het feit dat dit record al 12 jaar staat!
  • En ook het wereldrecord punten over de kleine vierkamp bij de M75 staat sinds dat weekend nog steeds op zijn naam: sinds 25 februari 2007 staat het puntentotaal kleine vierkamp (500/1500/1000/3000) in deze categorie op 195.101.

Afgelopen winter schaatste Jaap nog altijd wekelijks op de Uithof in Den Haag en trainde hij bij STV Lekstreek nog trouw mee. Zijn techniek was nog altijd van niveau.
De foto op de rouwkaart is van januari 2017. Deze stond toen in de regionale editie van het AD met de tekst: “De ijsbaan van IJsclub Vooruitgang in Ammerstol opende vanochtend om 09.00 uur haar poorten. De 84-jarige Jaap Bitter uit Lekkerkerk was als één van de eersten op het ijs om zijn rondjes op het flinterdunne ijs te rijden.” (foto: Stephan Tellier).

Jaap was niet alleen een formidabele schaatser, hij was ook een hele fijne schaatscollega. Een rustige, aardige man met geweldig veel passie voor het schaatsen en sporten. Tot het laatste moment heeft hij van zijn sport kunnen genieten.

Wij wensen zijn familie en nauwe vrienden veel sterkte!

Organisatie Schaatscircuit.nl
Bestuur MCLN

ADVERTEERDERS

Dankzij onze adverteerders kunnen wij al deze mooie wedstrijden organiseren. Ook adverteren via onze site en/of nieuwsbrief? Neem contact met ons op via info@schaatscircuit.nl!