Wedstrijden voor jong en oud op snelle ijsbanen!

Schaatscircuit.nl

Mijke Kanneworff en Kees Verdouw winnaars DMC 2022-2023

Geplaatst op februari 19, 2023

De finalewedstrijd van de Dutch Masters Cup zette het hele podium van het tussenklassement op z’n kop! Behalve dan de nummers één: Mijke Kanneworff en Kees Verdouw stonden stevig aan de leiding, en hielden die plek ook vast!

Bij de Dutch Masters Cup gaat het erom zo dicht mogelijk bij het wereldrecord in de eigen categorie te komen. Dit wordt uitgedrukt in een percentage ten opzichte van het wereldrecord van het voorgaande seizoen. Het verbeteren van een wereldrecord levert ook nog eens 75 bonuspunten op.

Dames: Monique Boerema pakt de winst van de finale

Achttien dames namen deel aan de derde en laatste wedstrijd om de Dutch Masters Cup die plaatsvond in Thialf. Monique Boerema (L60) wist deze finale te winnen door met haar 1.000m tijd van 1.32,99 het wereldrecord, met 1.32,54 op naam van de Russische Tatyana Epaneshnikova, op 99,52% te benaderen. Hiermee pakte ze niet de normale 100 punten, maar de bij de finale behorende 150 punten.

Mijke Kanneworff verstevigde haar positie aan de leiding door tweede te worden en daarmee 120 punten te pakken deze avond. Met haar rappe 41,58 benaderde ze het wereldrecord in de L35 (41,00) met 98,61%.

Thea Kroontje kwam tot de derde plaats deze avond door een sterkte 1.500m. Met 2.46,70 in de L75(!) kwam ze tot 97,01% van het wereldrecord (haar eigen record van 2.41,72 dat ze vorig jaar in februari reed). Hiermee pakte Thea de 105 punten.

Eindklassement dames op z’n kop

Met 270 punten in totaal mocht Mijke Kanneworff de bokaal én de 100 euro tellende waardecheque geleverd door DMC-sponsor Jan van der Hoorn Schaatssport uit Ter Aar aan het eind van de avond in ontvangst nemen.

De winst van deze avond leverde Monique Boerema een totaal aantal punten van 240 op, waarmee ze wist te stijgen van plek zes in het tussenklassement naar de tweede plek in het eindklassement.

Thea Kroontje mocht met haar 205 punten tot haar eigen verrassing de beker en bijbehorende cheque van de derde plek mee naar huis nemen.

Zo kukelden de nummers 2 en 3 van het tussenklassement na deze finale uit de top drie. Anke Jannie Landman, die tweede stond, moest zich helaas op het laatste moment afmelden voor deze finale en kon daarmee haar podiumplek niet verdedigen. Kaska Rogulska, de nummer 3 van het tussenklassement, werd deze finale-avond vierde en dit was met 200 totaalpunten ook haar plek in het eindklassement.

1. Mijke Kanneworff (L35): 270
  2. Monique Boerema (L60): 230
  3. Thea Kroontje (L75): 205
  4. Kaska Rogulska (L50): 200
  5. Lettie Zwanenburg (L60): 135

John van der Vlugt net geen wereldrecord

Ook bij de heren werd het een verrassende avond. Dit kwam vooral door de allerlaatste rit van de avond. Het wereldrecord lukte hem net niet, maar zijn bijzonder vlakke race leverde wel de winst van de avond op: John van der Vlugt (M65) benaderde met zijn tijd van 7.47,62 op de 5km, het wereldrecord in de M65, dat sinds 2017 met 7.43,72 op naam van de Rus Sergey Mazein staat, tot 99,17%. Dit leverde hem de 150 punten van de avond op.

Victor van den Hoff, voor het eerst dit seizoen aanwezig bij de Dutch Masters Cup, kwam met zijn 2.07,71 tot 98,81% van het wereldrecord, eveneens in de M65. Ook dit record staat – met een tijd van 2.06,19 – sinds 2016 op naam van de Rus Sergey Mazein. Het leverde Victor 120 punten op.

Ook Bart Seffinga was weer aanwezig en reed met zijn 1.000m-tijd naar plek drie van de avond. Met zijn 1.16.28 kwam hij tot 97,71% van het wereldrecord in de M40 dat al sinds 2010 op naam van de Amerikaan Brian Boudreau staat, gereden in SLC. Bart pakte hiermee de 105 punten voor de derde plek van de avond.

Eindoverwinning heren naar Kees Verdouw

Ondanks dat Kees niet bij de eerste drie van het klassement van deze finalewedstrijd zat, wist hij door zijn voorsprong toch het eindklassement naar zich toe te trekken. Met maar liefst 290 punten pakte hij ruimschoots de overwinning.

John van der Vlugt, die slechts op plek 11 stond in het tussenklassement na de eerste twee wedstrijden, deed met zijn overwinning van de avond goede zaken en denderde hiermee met 200 punten naar plek twee in het eindklassement.

Bart Seffinga, die de tweede DMC had moeten laten schieten, wist met zijn derde plek deze avond ook het brons voor het eindklassement binnen te halen. Met 185 punten verwees hij Jeroen Schoppink en Jan Mein naast het podium, die in het tussenklassement nog op plek 2 en 3 stonden.